Manastiri din Romania

Manastirea Bunea

Manastire

Ctitorul acestui schit este Bunea Gradisteanu, care fugind de frica turcilor veniti sa-l ajute pe Constantin Basarab, varul lui Matei Basarab, sa ia domnia, s-a retras in aceste locuri.
Fagaduind ca de va scapa cu viata va zidi aici o manastire, construieste biserica in 1654. Biserica va suferi modificari arhitectonice de-a lungul anilor.

Manastirea Ciocanul

Manastire

Manastirea dateaza de la inceputul secolului al XVI-lea, fiind intemeiata de sateni piosi din satul Malu. A ars in mai multe randuri. A fost reparata in 1600, cand devine schit de calugarite, iar in 1610 redevine schit de calugari
In anul 1932 patriarhul Miron Cristea renoveaza asezamantul care, in prezent, se afla in buna stare

Manastirea Namaiesti

Manastire

Nu se cunosc date exacte despre intemeierea manastirii a carei biserica esta sapata in stanca. Dupa unii istorici, biserica respectiva ar fi fost catacomba crestina din perioada romana. Traditia asociaza inceputurile manastirii cu descoperirea in pestera a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se zice ca ar fi fost pictata de Evanghelistul Luca si ca a fost descoperita in vremea lui Negru Voda

Manastirea Negru Voda

Manastire

Potrivit datelor din pisanie, dupa traditie, biserica manastirii a fost zidita, dintru inceput, de Radu Negru Voievod in 1215. Apoi a fost rezidita de basarab I, si terminata de Nicolae Alexandru Basarab, toti acesti ctitori fiind inmormantati aici.
In anul 1628, din pricina cutremurului, biserica s-a daramat. Matei basarab o zideste din nou in 1635, pe aceeasi temelie si infiinteaza o obste monahala

Manastirea Slanic

Manastire

Dupa traditie, se spune ca manastirea ar fi luat fiinta in timpul domniei lui Vlad Tepes. Manastirea a fost desfiintata dupa secularizarea averilor manastiresti din vremea lui Alexandru Ioan Cuza.
Pe temelia vechiului lacas s-a zidit actuala biserica in anul 1922, ulterior s-au mai construit o biserica din lemn si un paraclis din caramida. Satenii din Slanic au inzestrat manastirea cu 5ha teren arabil si finete dupa reinfiintare.

Manastirea Ciolanu

Manastire

Manastirea si-a luat numele de la Dealul Ciolannul pe care se afla.
La inceput a fost un schit cu o iserica mica, zidita in 1590. Schitul s-a extins, iar in 1828 eopiscopul Chesarie a zidit biserica mare.

Manastirea Ratesti

Manastire

Acest asezamant a fost schit de calugari, ctitorit inainte de 1634 de familia de boieri Dragomir din Buzau. Dupa 1784 a devenit schit de maici. Initial au fost doua biserici de lemn, iar in 1844 s-a construit biserica de zid

Manastirea Sihastru

Manastire

Este ctitoria hatmanului Sendrea, din anul 1474. Dupa unii cercetatori, ar fi vorba de un hatman Sendrea din secolul al XVII-lea, care a ctitorit acel asezamant la 1748
La inceput a avut biserica de lemn. Biserica actuala a fost zidita in 1892 si a fost repictata dupa cutremurul din 1940.

Manastirea Poiana Marului

Manastire

Ctitorita in 1730, biserica de lemn a ars in 1771 si a fost refacuta in anii 1780-1784. A doua biserica, tot din lemn, s-a construit intre anii 1810-1812.

Manastirea Musunoaile

Manastire

Biserica de lemn, construita in 1839, a putrezit; biserica de zid a fost facuta in 1940