Biserici din Romania

Biserica Neagra

Biserica

Construita in jurul anului 1380 si cunoscuta initial sub numele de Biserica Sfanta Maria cladirea a fost partial distrusa dupa marele incendiu din 1689 cand a primit numele de Biserica Neagra. Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania datand din secolele XIV-XV.

Biserica din Valeni

Biserica

Se crede ca o prima bisericuta de lemn pe malul drept al Bistritei, la Valeni, s-ar datora lui Petru Rares. Aceasta este refacuta si inzestrata de Alexandru Lapusneanu care, la 21 decembrie 1560

Biserica Evanghelica

Biserica

Biserica Evanghelica este una dintre cele mai impresionante cladiri din Sibiu. A fost ridicata in sec XIV pe locul unde exista o veche biserica romana inca din secolul 12.
In 1471 au avut loc lucrari de transformare a edificiului. In 1488 a fost adaugata o capela din care se pastreaza doar peretele vestic.

Biserica Catolica

Biserica

A fost ridicata intre anii 1726-1733 in stil baroc de catre calugarii iezuiti. A fost sfintita in 1733 de catre episcopul Transilvaniei Georg von Sorger. Turnul care este detasat de nava a fost terminat in 1738 iar la 13 septembrie 1739 a fost asezata crucea pe varful clopotnitei

Biserica Ursulinelor

Biserica

Biserica Ursulinelor a fost la origini biserica Manastirii Dominicane. In anul 1474, vechea Manastire Dominicana si biserica au fost parasite din motive de securitate, deoarece se gaseau in afara zidurilor cetatii, iar in timpul numeroaselor asedii ale armatelor ostile nu ofereau siguranta calugarilor dominicani.
Manastirea impreuna cu biserica au fost apoi construite inauntrul zidurilor cetatii si manastirea cu biserica sa odinioara gotica, cedate calugaritelor ursuline in anul 1734.

Biserica Reformata

Biserica

Comunitatea reformata a obtinut aprobarea pentru ridicarea lacasului sau de cult in anul 1783. Dupa ce in anul urmator au fost achizitionate casa parohiala si terenul pentru constructie (cu suma de 40.000 florini), s-a trecut la ridicarea bisericii, sub conducerea mesterului Samuel Krempels si a dulgherului Johannes Schneider. Biserica, inaugurata la 26 noiembrie 1786, se prezinta ca un monument sobru. Are o fatada ingusta marcata de un portal simplu, cu un ancadrament de piatra.

Adresa: Str. Mitropoliei 9

Biserica fortificata de la Dobarca

Biserica

dateaza din sec XIII

Biserica Matei Basarab

Biserica

Biserica lui Matei Basarab (1653) cu stema tarii care este unicat in Romania.

Biserica Cisnadioara

Biserica

Biserica din Cisnadioara este atestata din 1233 si se afla situata in varful unei movile de 70 m inaltime denumit Dealul Cetatii. Fortificatiile din jurul bisericii dateaza din sec. XIII si inca se mai pastreaza partial unele turnuri de aparare.

Biserica Sfanta Treime

Biserica

A fost construita in secolul al XVIII-lea prin contributia ortodocsilor greci si romani. Din cauza sistemului religiilor recepte, ortodocsii nu beneficiau de dreptul de a construi edificii de cult in cetatea Brasovului, de aceea aceasta biserica a fost construita intr-o curte de pe strada Targul Cailor.