Castele din Romania

Castelul Peles

Castel

In anul 1873, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, venit la tronul Romaniei in 1866, incepea construirea Castelului Peles la Sinaia (localitate care la acea data se numea Podul Neagului) pe locul cunoscut sub numele de Pietrele Arse.

Castelul Bran

Castel

La inceput Castelul Bran a fost o baza militara, in 1920 a fost transformat in resesinta regala

Castelul Corvinestilor

Castel

Castelul Corvinestilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din Romania.Este atestat in documente inca de la inceputurile secolului XIV-lea. In 1409 regele Sigismund de Luxembourg, daruieste acest castel cu tot domeniul ce-l inconjura printului Voicu ca dovada a recunostintei pentru actele sale de curaj.

Iancu de Hunedoara, fiul lui Voicu, face schimbari radicale construind un turn masiv, pod mobil si zid de aparare transformand vechiul castel in fortareata militara care sa reziste asediului unei numeroase armate. Urmasii lui Iancu de Hunedoara au continuat lucrarile la acest castel: Matei Corvin reconstruieste aripa nordica a castelului, iar mai tarziu Gabriel Bethlen ridica latura de sud.
Aici alterneaza acum stilul renascentist, vechiul stil gotic si baroc. In anul 1880 castelul Corvinestilor a fost declarat monument istoric.

In salile muzeului sunt expuse piese de ceramica, documente si arme din cele mai vechi timpuri ce pot fi admirate de vizitatori.

Castelul Bethlen

Castel

Castelul a fost construit între anii 1721-1771, în stil baroc. În prezent este în stare de ruinã

Castelul Vecsey

Castel

Construit intre 1760-1764 are deasupra intratii blazonul familiei Vecsey

Castelul Lonyai

Castel

Azi mai sunt doar ruinele in urma unui incendiu din al doilea razboi mondial

Castelul Baroc

Castel

Simbata de Jos gazduieste, intr-o stare avansata de degradare, un castel baroc datand 1770, construit de Samuel von Brukenthal.

Castelul turnul Rosu

Castel

Castelul turnul Rosu (denumirea vine de la faptul ca zidurile au fost vopsite in rosu cu sangele turcilor invinsi intr-o batalie din apropiere) dateaza din sec. XIV si in prezent este inchis circuitului turistic

Castelul Hunizilor

Castel

Castelul Huniazilor a fost ridicat de regele Carol Robert de Anjou, care in urma vizitei facute in Timisoara, in 1307, a hotarit sa-si stabileasca aici resdinta. Probabil, constructia a fost realizata de catre constructori italieni, terminindu-se in 1315, deoarece in 1316, regele era deja stabilit in noul sau castel, in care a locuit aproape opt ani, ultimul act semnat de el in Timisoara datand din 15 iunie 1323.

Castelul Zichy

Castel

A fost construit de catre Grunsfeld Franz Johann in 1701, s-a daramat in 1703-4, in 1719 a fost de nelocuit, dupa aia a fost renovat şi inlărgit, până în 1920 era castel nobiliar cu o grădină care s-a dărâmat până azi, era folosit ca şi şcoală de vier până în 1965, iar după aceea era Casă Agricolă Judeţeană, între 1980 şi 1990 a fost închiriat de către Contimex şi Cooperativa Locală