Castele din Romania

Castelul Banffy

Castel

Monumente istorice mai vechi nu se gasesc pe raza comunei Borsa.Castelul ramas de la Baronul Banffy, in care acum este instalat Spitalul de Boli Psihice Cronice a fost cinstruit dupa anul 1900 si nu prezinta importanta istorica

Castelul Banffy

Castel

În timpul celui de-al II-lea război mondial, castelul Banffy a servit drept centru agricol, şcoală de şoferi şi spital pentru copii, de asemenea şi ca platou de filmare pentru filmul "Emisia continuă", pe parcursul cărora ceea ce-a mai rămas din castel a fost distrus de exploziile şi efectele speciale impuse de scenariu.

Castelul Banffy

Castel

Urmand DN1C in directia Gherla - Cluj-Napoca, va puteti opri in fata unei "salbe" de castele feudale pentru a le admira arhitectura, ori ambianta inconjuratoare. Astfel de monumente, unele pastrate bine de-a lungul timpului, altele in paragina, se pot vedea la Rascruci - Castelul Banffy, Luna de Jos - Castelul Teleky, castele in stil baroc, edificate intre 1650 - 1700.

Castelul Sancrai

Castel

Este vorba despre castelul familiei nobiliare Kemeny ÅŸi grajdul. An 1805.

Castelul Garda

Castel

Castelul de la Gambas

Castel

Castelul Teleky

Castel

Castele in stil baroc, edificate intre 1650 - 1700

Castelul Martinuzzi

Castel

Castelul Martinuzzi; sec. XIV-XVI. Identificarea obiectivelor: biserica gotica, anexele de sud, cimitirul. Recuperarea unui inventar exceptional constand din: ceramica comuna (vase intregi), cahle cu reprezentari figurate, ceramica de constructie (ogive, caramizi pavimentale), sticlarie (de ferestre si importuri de vesela), metal (instrumente, accesorii), monede (inclusiv un tezaur de monede de aur), piatra (chei de bolta, ogive, profilaturi de ancadramente). Cercetari - 1991

Fosta manastire dominicana

Castelul Bethlen

Castel

(1668-1683), construit în stil renascentist tarziu

Castelul Karoly

Castel

Istoria castelului din Carei incepe in anul 1482, cand Karoly Laszlo construia o casa intarita. Constructia a starnit impotrivirea nobililor din comitatul Satmar, fiind nevoie de interventia regelui Matei Corvin pentru aplanarea conflictului. In 1592, datorita deselor incursiuni ale turcilor, Karoly Mihaly ia decizia de a intari constructia existenta. Cladirea veche a fost înconjurata cu ziduri puternice, intrerupte cu bastioane, avand un sant exterior intarit cu palisade peste care trecea un singur pod suspendat. De asemenea este prezenta o garnizoana numeroasa si bine inarmata.