Castele din Romania

Castelul Bohus

Castel

Sub dealul cetatii se poate vizita Castelul Bohus, construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Acesta este constituit dintr-un singur corp de cladire, cu 30 de camere. Partea principala are o fatada si terasa prevazute cu coloane dorice, reprezentând tipul conacului de câmpie, ridicat in stil neoclasic. In aceasta cladire au fost duse tratative intre generalul Gorgey, comandantul suprem al armatei revolutionare maghiare, si generalul Frolov, imputernicitul tarist, in preajma capitularii neconditionate din 13 august 1849.

Castelul Banloc

Castel

In anul 1759 se termina constructia castelului din Banloc; el e asezat in centrul comunei, iar in anul 1793 castelul, zidit pe temelii vechi, a fost etajat, familia Karatsonyi inzestrand cele 31 incaperi cu valori artistice deosebite si cu reritati, iar parcul cu arbori exotici rarisimi, intre care si un salcam din suta de exemplare aduse din America, in timpul Mariei Tereza (1740 – 1780), copac inca existand cu cativa ani in urmă; exteriorul unei fantani sculptata bogat, opera italiana, in marmora de CARRARA; cu inscriptii lapidare romane aduse de la MICIA de langa Deva; cu lapidarul unui mormant turcesc cu scris daltuit in limba araba.

Castelul Misici

Castel

Muzeul orasenesc Lipova este adapostit intr-un valoros castel din secolul al XIX-lea, monument istoric si de arhitectura - Castelul Misici - si a apartinut omului politic Sever Bocu. Este expusa colectia de arta Eleonora Costescu si Vasile Varga, alcatuita din pictura romaneasca moderna, pictura din scolile italiana, flamanda, engleza, franceza, maghiara, piese de arta decorativa (argintarie, portelan, sticla, mobilier).

Castelul Savarsin

Castel

Un obietiv de atractie deosebita pentru potentialii turisti ai Savarsinului sunt Castelul Regal si Parcul de specii valoroase de arbori in care este amplasat acesta. Acestea pot fi vizitate cu acordul reprezentantilor Casei Regale.
Pe locul cladirii actuale se gasea in secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray.

Castelul Csaki

Castel

1815-1819

Castelul Beldy

Castel

Din sec. XX

Castelul Stirbei

Castel

Intr-o veche padure, descoperim un imporant castel ce a apartinut familiei Stirbei. Este cel mai mare monument din Judetul Bacau, la ora actuala fiind tabara scolara.

Castelul Pelisor

Castel

Castelul Pelisor a fost construit intre anii 1899-1903 la dorinta regelui Carol I, ca resedinta a principilor mostenitori Ferdinand si Maria.Arhitectul ceh Karol Liman, a fost de aceasta data, cel care a pus bazele stilului Art Nouveau in Romania.

Castelul Haller

Castel

Castelul a fost construit intre anii 1721-1771, in stil baroc. În prezent este în stare de ruina.

Castelul Bathyanyi

Castel

In 1779 imparateasa Maria Tereza doneaza domeniul Alesdului contelui Iosif Batthyany.
Palatul Batthyany (azi spital) este construit de contele Iosif Batthyany la inceputul secolului al XIX-lea (1894) in stil baroc.