Muzee din Romania

Muzeul Brukenthal

Muzeu

Primul muzeu din Romania s-a deschis oficial in anul 1817 la doar 7 ani de la deschiderea Galeriei Nationale din Londra, cuprinzand initial 1090 picturi din colectia particulara a baronului Samuel Brukenthal.
Colectiile de arta europeana ale baronului Samuel Brukenthal au fost deschise publicului inca din 1790, cu 3 ani inaintea deschiderii Muzeului Louvre. In 1773 galeria de arta a lui Brukenthal era mentionata in Almanach von Wien a doua dupa galeria de tablouri a principelului von Lichtenstein.

Muzeul ASTRA

Muzeu

Muzeul se afla situat in Padurea Dumbrava la 4 km de oras. Muzeul a fost organizat cu incepere din anul 1963 si are o suprafata de 96 ha si un circuit expozitional de 6 km.
Muzeul adaposteste monumente originale reprezentative pentru sistemul de valori al satului romanesc. Aici se gasesc case de locuit aduse din diferite parti ale tarii, interioare de locuit pastrate in forma originala, instalatii de industrii taranesti, mijloace de transport in comun traditionale, etc. si
sunt ilustrate toate domeniile de activitate specifice satului romanesc, precum agricultura, cresterea animalelor, apicultura, pescuitul si vanatul.

Muzeul Etnografiei

Muzeu

Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus", parte componenta a Complexului National Muzeal "ASTRA" a fost infiintat in anul 1997 si vine sa umple un mare gol resimtit de muzeologia romaneasca. Pana in acest moment existau doar consemnari partiale, in unele muzee etnografice si istorice din Transilvania, despre locul si rolul ocupat de sasii transilvaneni in cultura romaneasca si universala.

Muzeul de Istorie

Muzeu

Cladirea care adaposteste muzeul este un important monument de arhitectura gotica, al carui nucleu l-a constituit casa primarului Thomas Altemberger. Constructia a fost ridicata la sfarsitul sec. XV si este cel mai mare ansamblu gotic civil din Transilvania.
Cladirea a fost transformata in primarie in 1549 si a fost folosit ca atare pana in 1948.

Muzeul Sibiel

Muzeu

este cel mai mare din Europa in acest domeniu

Muzeul Rasinari

Muzeu

Muzeul satesc din Rasinari, organizat in 7 sali cuprinde piese uzuale din ceramica, mobilier pictat, obiecte gospodaresti si mestesugaresc.

Muzeul Energetic Sigmund Dachler

Muzeu

Hidocentrala Sadu I datand 1896, prima hidrocentrala din Transilvania si a 3-a din Europa. Aici functioneaza din 1996 Muzeul energetic 'Sigmund Dachler'

Muzeul Culturii Salistene

Muzeu

Este un tribut numerosilor oameni de cultura care s-au nascut in aceasta localitate, amintim doar pe Ioan Moga, Onisifor Ghibu, D.D. Rosca, etc.
Se spune ca Saliste a donat tarii cei mai multi academicieni din Romania.

Muzeul de Istorie a Farmaciei

Muzeu

Deschis in anul 1972. Colectiile reunesc peste 6600 de piese din secolele 16-19. Ele provin din 67 de surse, si anume: farmacii, oficii farmaceutice, institutii medicale si persoane particulare, din 32 de localitati din tara.

Adresa: Piata Mica 26

Muzeul de Istorie naturala

Muzeu

Bazele muzeului au fost puse in 1849, prin infiintarea Societatii Ardelene de Stiinte Naturale (Siebenburgischer Verein fur Naturwiessenschaften), din care au facut parte personalitati marcante ale vietii stiintifice si culturale interne si internationale

Adresa : Str. Cetatii , Nr. 1