Muzee din Romania

Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare

Muzeu

A fost deschis pentru public în 1966 si reorganizat în 1981 intr-o cocheta vila in stil romanesc ce a apartinut colonelului-vinator Spiess, o autoritate in domeniu ce a detinut pentru multi ani functia de Maistru de Vinatoare a Casei Regale

Adresa: Scoala de Inot nr. 4

Muzeul de Locomotive cu aburi

Muzeu

Muzeul de locomotive cu aburi Sibiu a fost inaugurat in 1994 si prezinta peste 35 de exponate: Locomotive cu aburi (cale ferata normala), fabricate intre anii 1885 - 1959

Adresa Str. Dorobantilor, NR.22

Muzeul Primei Scoli Romanesti

Muzeu

Muzeul primei scoli romanesti este adapostit in cladirea vechi scoli romanesti. Aici s-a predat pentru prima data in limba romana in anul 1559 - a fost prima scoala romaneasca din tara.

Adresa: P-ta Sfatului 25

Muzeul de Istorie

Muzeu

Casa Sfatului (in piata centrala a vechii cetati) este monument istoric si de arhitectura atestat documentar inca din secolul al XV-lea, avand cca. 3000 piese expuse in 17 sali, pe cele trei nivele ale cladirii .

Muzeul Casa Muresenilor

Muzeu

Casa Muresenilor s-a infiintat in anul 1968, ca urmare a donatiei facute de urmasii familiei Muresianu. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite in viata culturala si politica a vremii lor.

Adresa: P-ta Sfatului 25

Muzeul etno folcloric Nicolae Popa

Muzeu

In satul Tarpesti (com. Petricani) isi are locul Nicolae Popa (n. 1919), cantaret bisericesc, colectionar pasionat si consecvent de arta populara autentica dar si de obiecte folclorice. Creator popular de masti, el este unul din numele de referinta in arta naiva, devenit cunoscut nu numai pe plan national dar si european.

Muzeul de Istorie si Etnografie

Muzeu

Scoala si-a inceput cursurile la 1 iunie 1853, \"in limba patriei\", sub denumirea Scoala nr. 1 de baieti. Printre elevii sai s-au numarat marele povestitor Ion Creanga, filozoful Vasile Conta, Al. Lambrior si Nicolae Munteanu, devenit ulterior - sub numele de Nicodim Munteanu - patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, iar dascalii Isaia Teodorescu (Popa Duhu), Grigore Conta si Gheorghe Cosmovici s-au afirmat ca adevarati precursori ai pedagogiei moderne romanesti.

In prezent, aici s-a organizat Muzeul orasenesc, ce reconstituie evolutia mestesugurilor traditionale din aceastã zona si din intregul judet.

Muzeul de Istorie

Muzeu

In centrul orasului, pe strada Cuza Voda, unde s-au pastrat mai multe cladiri vechi si impunatoare, atrage atentia Casa Nevruzzi, unde a fost amenajat Muzeul de Istorie al orasului.

Muzeul de istorie si etnografie

Muzeu

Intemeiat in 1958, Muzeul de Istorie Bicaz functioneaza din 1966 in cladirea fostului Teatru satesc \"Ion Kalinderu\".

Muzeul de istorie si arheologie

Muzeu

Avandu-si inceputurile in anii care au urmat primului razboi mondial, cand profesorul Mihai Stamatin a organizat in incinta Liceului \"Petru Rares\" Muzeul Cozla, actualul muzeu de istorie si arheologie Piatra-Neamt este rezultatul activitatii laborioase si pline de pasiune a mai multor generatii de specialisti, în randul carora Constantin Matasa ocupa locul principal. Intelectual cu multiple preocupari pe linie spirituala si culturala, preotul Constantin Matasa a depistat numeroase statiuni arheologice in judetul Neamt si a intreprins numeroase sondaje de informare sau sapaturi sistematice pe baza carora a infiintat in 1934 primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova.