Muzee din Romania

Muzeul Etnografic al Maramuresului

Muzeu

Isi deschide portile in 1926, la initiativa prof. Gheorghe Vornicu si a ASTREI. Aceasta colectie este insa pierduta, o data cu desfiintarea muzeului, datorita incorporarii Maramuresului Ungariei, in 1940.

Muzeul incepe sa fie reorganizat din 1954, de catre Francisc Nistor, care formeaza si colectia de baza a muzeului actual.

Prezenta colectie este definitivata si deschisa publicului in decembrie 1971. Are o structura de sali cu circuit deschis, impartit in ocupatii de baza primare: culesul din natura, vanatoarea, pescuitul, vanatoarea de albine („barcuitul”); si ocupatiile principale agro-pastoral, adaugandu-se lucul la padure („butinarutul”) si plutaritul.

orar: marti-duminica intre 9-18
Piata Libertatii, nr. 16, Sighetul

Muzeul Satului Maramuresan

Muzeu

A fost inaugurat la 30 mai 1981, dupa o munca asidua de elaborare si colectionare a exponatelor. Aceastse a inceput in 1972, prin formularea tematicii de organizare de catre Mihai Dancus, si continua si astazi prin achizitionarea de noi obiective.

In ansamblul sau, muzeul se constitue ca o rezervatie de monumente de arhitectura taraneasca. Se doreste recreearea uni sat cu specific zonal, care a evoluat de la cel de tip rasfirat si risipit, prin �roirea� nucleelor initiale, la un tip �aduant�. Selectionarea s-a facut dupa criterii stiintifice avand ca baza tipologia constructiilor, evolutia in plan arhitectural si ca sistem constructiv. In privinta acestui sistem constructiv trebuie mentionat ca in majoritatea constructiilor sunt realizate exclusiv din lemn, predominand stejarul sau gorunul si bradul sau molidul, fundatiile fiind de piatra de cariera sau de rau.

Muzeul Maramuresului

Muzeu

Sediul Muzeului Maramuresului Sighetul Marmatiei, este adapostit in vechea manastire catolica construita intre anii 1730-1775. Aceasta a servit si ca scoala piarista.

Initial cladirea avea trei laturi iar impreuna cu biserica catolica formau o curte interioara. Corpul din nord al manastirii a fost demolat astfel muzeul actual si cu biserica formeaza in plan un "U".

Muzeul Memorial Sighet

Muzeu

Cladirea Muzeului Memorial Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei) a fost contstruita in in 1897, functionand ca inchisoare de drept comun pana in 1944, cand a devenit lagar sovietic. Din 1948 a devenit loc de detentie pentru tinerii intelectuali si pentru taranii maramureseni anchetati de Securitate.

In anul 1950 a devenit "Inchisoarea ministrilor", fiind incarcerati aici, intr-o singura noapte, peste 80 de demnitari (fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni), majoritatea lor nejudecati. In lunile care au urmat au fost adusi aici peste 50 de prelati (episcopi si preoti) greco-catolici si romano-catolici, precum si alti demnitari, arestati intre timp.

Muzeul de Mineralogie al Universitatii Babes-Bolyai

Muzeu

Muzeul de Mineralogie are o istorie indelungata si o bogata traditie stiintifica. S-a constituit ca si colectie academica in 1919, preluand partial din colectiile Institutului de Mineralogie (Universitatea Franz Joszef, inaugurata in 1872). Muzeul de Mineralogie este amplasat in cladirea centrala a Universitatii "Babes-Bolyai", construita la inceputul secolului al XX-lea. Muzeul consta in doua sali, cu un spatiu total de 126 mp, in care sunt gazduite expozitiile permanente de mineralogie sistematica, mineralogie regionala, meteoriti, geme, geme din Romania si minerale descoperite din Romania.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeu

A luat fiinta la 16 iunie 1922, fiind unul dintre principalele muzee etnografice din tara noastra. Muzeul dispune de un patrimoniu de peste 65 000 de piese. Exponatele sunt organizate riguros, intr-o conceptie moderna, oferind astfel vizitatorilor un tablou real al culturii materiale si spirituale a populatiei din Transilvania. In aceasta cladire a avut loc in perioada 1894-1895 celebrul Proces al Memorandumului.

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Muzeu

Inceputurile Muzeului National de Istorie a Transilvaniei dateaza din secolul al XIX-lea, mai precis din 23 septembrie 1859, cand a luat fiinta Societatea Muzeului Ardelean, sub obladuirea caruia s-au constituit colectii de antichitati, botanica, zoologie si mineralogie. In anul 1856 contele Emeric Miko, om de cultura transilvanean, doneaza vila si parcul sau pentru infiintarea muzeului, care, in 1860, va avea si o biblioteca proprie. Toate aceste colectii au trecut in 1872 in patrimoniul nou infiintatei universitati clujene.

Muzeul Universitatii Babes-Bolyai

Muzeu

Muzeul a fost inaugurat in aprilie 2001, dupa ce ideea constituirii unei asemenea institutii a aparut odata cu aniversarea a 75 de ani de la infiintarea universitatii romanesti din Cluj (in 1994), ea fiind reluata si cu ocazia aniversarii a 80 de ani (in 1999). Expozitia permanenta este organizata pe criterii cronologice, incercand in acelasi timp sa evidentieze caracterul multicultural si multietnic al vietii universitare clujene de-a lungul timpului.

Muzeul Zoologic al Universitatii Babes-Bolyai

Muzeu

Muzeul Zoologic este adapostit la parterul cladirii in care se afla Facultatea de Biologie. Planul dupã care a fost construita aceasta cladire este identic cu cel al Institutului de Zoologie din Napoli si a fost ridicat in jurul anului 1912. Numarul de sali de care muzeul dispune este de 10, dar numai sapte dintre acestea sunt destinate publicului vizitator. Infiintat in 1859, ca o sectie a Muzeului Ardelean, muzeul si-a sporit treptat zestrea, numarand in prezent peste 200.000 de piese.

Muzeul Arheologic Adamclisi

Muzeu

Complexul muzeal Tropaeum Traiani este format din trei obiective: Monumentul triumfal Tropaeum Traiani (care a fost cercetat de Grigore Tocilescu, O. Benford si G. Niemann, in anii 1882 - 1895), cetatea omonima(care dateaza din secolul al II-lea) si muzeul de sit. Conceputa ca un lapidarium, cladirea muzeului (inaugurata in 1977) cuprinde si numeroase vestigii arheologice descoperite in cetate si imprejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioara si cea superioara, pilastrii, crenelurile si blocurile de parapet ale stilului attic festonat. In centrul salii este expusa statuia colosala a trofeului, inscriptia
si friza cu arme. Celelalte exponate cuprind colectiile ceramice (vase apartinand culturii Hamangia, ceramica getica, amfore grecesti, romane si bizantine), opaite, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptura, documente epigrafice.