Muzee din Romania

Muzeul de Arta Orientala

Muzeu

Geamia lui Ali-Gazi-Pasa (sfarsitul secolului al XVIII-lea) face parte dintr-un ansamblu istoric medieval, restaurat recent, ce gazduieste colectii de arta orientala: obiecte de arama, piese vestimentare, tesaturi decorative. Situata in imediata vecinatate a Geamiei Ali-Gazi-Pasa, Casa Panaghia este construita in stilul arhitectonic al Babadagului de altadata. Expozitia de Arta Orientala, organizata in Casa Panaghia, prezinta piese ce apartin artei populare traditionale a turcilor si tatarilor din Dobrogea, dar si piese ce apartin artei orientale realizata in manufacturi si, ulterior, industrial.

Muzeul Iulian Antonescu

Muzeu

Infiintat in 1957, muzeul a functionat, incepand din 1959, cu trei sectii: istorie, stiintele naturii si arta.In actualul sediu, o cladire noua, este expusa o bogata colectie de arheologie: material paleolitic (de la Buda, Lespezi), neolitic, piese din epoca bronzului, obiecte hallstattiene (depozitul de arme si podoabe din necropola de la Gioseni), piese dacice (unelte agricole si mestesugaresti, arme, podoabe, ceramica), material arheologic medieval de la Curtea Domneasca din Bacau, numismatica (tezaure monetare dacice, romane, bizantine). In cadrul Sectiei de etnografie sunt puse in valoare colectii reprezentative pentru zonele Podisului Central Moldovenesc, Trotus, Bacau cu tesaturi, scoarte, port popular, obiecte de uz casnic. Pe langa acestea, muzeul mai adaposteste si documente privitoare la istoria literaturii, precum si o biblioteca ce contine peste 9.000 de volume.

Muzeul de Istorie si Arta Plastica

Muzeu

Profil: istorie, arta plastica romaneasca.

Muzeul orasenesc de istorie

Muzeu

Profil: istorie, arheologie, etnografie, numismatica. Sunt expuse materiale neolitice, arme si ceramica tip Dridu si Albesti, documente originale si panouri referitoare la Rascoala din 1907.

Muzeul Comunal

Muzeu

Profil: arheologie, etnografie Arheologie: unelte din silex, podoabe de ceramica din epoca fierului Etnografie: unelte agricole, piese de port popular

Muzeul de arta populara

Muzeu

Este filiala a Muzeului Taranului Roman din Bucuresti. Profil: etnografie - depozit cu colectii de feronerie si mobilier popular romanesc. Muzeul este amenajat in fosta casa a familiei Udriste Nasturel (fratele doamnei Elena), construita in sec. XVII

Muzeul de etnografie si arta populara a Campiei Romane

Muzeu

Profil: etnografic Obiecte de port popular, scoarte, tesaturi de interior, obiecte de cojocarit, de fierarie, de pescuit, etc. Muzeul este amenajat intr-un vechi conac al familiei Druganescu, construit in stilul arhitecturii brancovenesti, la inceputul sec. XVIII.

Muzeul Judetean

Muzeu

Functioneaza in cladirile Prefecturii vechi (1870-1903). Profil: istorie, etnografie, stiintele naturii. Istorie: material litic din paleolitic, ceramica si idoli din neolitic, epoca bronzului, fierului, ceramica, podoabe, unelte, menede, documente.

Muzeul scolar

Muzeu

Profil: arheologie obiecte descoperite in zona localitatii.

Muzeul memorial Liviu Rebreanu

Muzeu

Profil: muzeu memorial. Muzeu amenajat în casa în care a locuit din 1930 marele prozator.