Muzee din Romania

Muzeul de istorie naturala

Muzeu

Prin decretul princiar nr. 142, semnat de domnitorul Alexandru Ghica (1834-1842), este fondat "Museul National" din Bucuresti. Initiativa fondarii acestei institutii a apartinut fratelui domnitorului, marele ban Mihalache Ghica, "mare vornic al trebilor dinlauntru". El a fost si primul donator important al nou infiintatului muzeu, oferind noii institutii culturale o colectie de 1250 de monede grecesti, romane si bizantine, o colectie de 150 de minerale si una cuprinzând 213 cochilii de moluste; de asemenea, marele ban Mihalache Ghica a mai donat muzeului un important numar de pesti, pasari, mamifere si fosile. Carol Wallenstein de Vella, cetatean austriac de origine croata, este numit conservator al Muzeului. El a fost primul conservator si director al Muzeului.

Muzeul George Bacovia

Muzeu

Organizat in casa in care a locuit poetul, intre anii 1933-1957, muzeul a fost inaugurat in 1966. Sunt expuse manuscrise literare, obiecte si documente ce au apartinut poetului George Bacovia (1881-1957) si sotiei sale, Agata. Datorita ei si a eforturilor familiei poetului s-a infiintat in 1958 Muzeul Memorial George Bacovia in locuinta lui Bacovia, de unde si-a publicat cea mai mare parte a operei sale si unde se zice ca s-a simtit cel mai bine... pana s-a stins din viata in anul 1957. muzeul a luat fiinta in 1958 dar a fost inaugurat abia in 1966, asta deoarece Statul le-a cerut familiei lui Bacovia (vaduva si fiul acestuia, Gabriel) sa finanteze ei singuri muzeul, ceea ce nu era cel mai simplu lucru de facut. Dupa deschiderea muzeului, Gabriel Bacovia este cel care s-a ocupat de conducerea sa insa nici dupa trecerea primului hop lucrurile nu au devent mai usoare.

Muzeul George Enescu

Muzeu

Architectural monument, Cantacuzino Palace, was built between 1898-1900. Until 1937, when he became a great musician house, the building had various destinations. In 1967, Maria Cantacuzino-Enescu, widow of George Enescu, donate the property. There are manuscripts compositions of George Enescu, violins and pianos its original furniture, library music, paintings, engravings, decorative art objects, letters, programs, chronicles, photographs, documents related activity of the musician.
For the decoration of the building, and he has assured the collaboration of renowned artists of the time - G. D. Mirea, Vermont and Nicolae Petrescu Costin for wall paintings, architect Emil Wilhelm Becker for sculptures and sculptural ornaments, House Krieger in Paris for decoration interior ( lamps, glass windows, etc.). Royal Couple Enescu lived between 1945-1946, the house behind the palace, originally intended for the administration building.

Muzeul Literaturii Romane

Muzeu

Muzeul este adapostit in Casa Scarlat Kretzulescu (atestata in 1839), monument istoric, el detinand un numar de 300.000 de piese, organizate in 250 de colectii (manuscrise, acte, fotografii originale, arta plastica, obiecte memoriale). Se remarca urmatoarele colectii: carte rara, carte veche romaneasca, manuscrise. Aparitia Muzeului Literaturii Romane este strans legata de crearea, pe langa Uniunea Scriitorilor a unui fond documentar Eminescu, donat de scriitori, cu ocazia sarbatoririi centenarului nasterii poetului national, in 1950. Ideea infiintarii unui muzeu de literatura, care sa-si asume misiunea de a aduna la un loc, de a cerceta si de a expune publicului tezaurul manuscriselor literare l-a urmarit multi ani pe academicianul Dumitru Panaitescu-Perpessicius. Pornind de la fondul documentar al Uniunii Scriitorilor (din 1950), in colaborare cu personalitatile celebre ale vietii literare romanesti.

Muzeul Memorial Notara

Muzeu

Organizat in cladirea in care au trait marele actor C.I Nottara si fiul sau, compozitorul C.C.Nottara avand la baza donatiile facute de Ana C. Nottara. In apartamentul de la parterul imobilului este ilustrata prin documente si obiecte viata si activitatea lui C.I.Nottara ca actor, regizor, director de scena, profesor.
Casa memoriala Nottara evoca publicului vizitator viata si opera marelui actor Constantin I. Nottara (1859-1935) si aceea a fiului sau Constantin C. Nottara (1890-1951), compozitor, dirijor, violonist si profesor la conservator. Expozitia cuprinde un bogat material: obiecte personale, diplome si medalii, albume cu fotografii ale maestrului in diferite roluri, scrisori de la prieteni si colegi, de la oameni de cultura cu care intretinea corespondenta, manuscrise, chipurile marilor actori ai vremii, afise de teatru, portrete, daruri primite din partea admiratorilor, carti ce au apartinut lui Matei Millo si Mihail Pascally, precum si alte numeroase amintiri, totul intr-o ambianta ce indeamna la contemplare.

Muzeul national de arta

Muzeu

Infiintat sub numele de Muzeul de etnografie, de arta nationala, arta decorativa si industriala, este reorganizat, in 1953, in fostul Palat Regal. Muzeul adaposteste ample colectii structurate pe diverse domenii. Galeria de arta medievala romaneasca cuprinde cel mai reprezentativ patrimoniu feudal al tarii ce ilustreaza evolutia artelor in Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, din secolul al X-lea si pana in pragul sec. Al XX-lea (mobilier, textile, argintarie si podoabe, ceramica, icoane, manuscrise, lucrari de sculptura decorativa sau funerara, ansambluri de pictura murala, temple si altare poliptice). Galeria de arta romanesca moderna, al carei patrimoniu, reunind opere provenite in buna parte din colectiile fostei Pinacoteci a Statului, a muzeelor Simu, Toma Stelian Kalinderu, colectii particulare, etc, ilustreaza evolutia picturii si sculpturii romanesti incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea pana catre jumatatea sec. al XX-lea.

Muzeul National de Geologie

Muzeu

Amenajat in cladirea istorica a Institutului Geologic al Romaniei (1906), Muzeul National de Geologie a fost deschis publicului in anul 1990. Depozitarul unui patrimoniu de peste 80.000 de esantioane de minerale, roci si fosile, muzeul este organizat ca o carte, ce ilustreaza domeniile principale ale geologiei.La infiintarea Institutului Geologic al Romaniei, chiar prin regulamentul de functionare, semnat de regele Carol I la 19 iunie 1906, se prevedea: "se vor alcatui colectiuni de roci si minerale din tara care, cu invoirea directorului vor putea fi vizitate si consultate de public".Dupa ce colectiile initiate in secolul trecut au fost supuse dezmembrarii sau chiar deteriorarii totale, ele regasindu-se doar in parte in institutia nou creata, colectiile reprezentative litologice, mineralogice si paleontologice, beneficiau acum de un spatiu adecvat - ,Sala mare de colectiuni" - din cadrul cladirii noi din Soseaua Kiseleff nr. 2.

Muzeul national de istorie

Muzeu

Institutia a aparut în 1970, ca cel dintâi muzeu de arheologie si istorie din tara; dintâi - nu într-o perspectiva cronologica, ci sub aspectul reprezentativitatii. În consecinta, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal pretios, în singurul loc public unde securitatea si vizibilitatea puteau fi asigurate în aceeasi masura. De asemenea, o multime de alte piese de mare valoare arheologica si istorica au poposit în expozitiile Muzeului National, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multa acuratete, istoria de atunci. Cutremurul din 1977 a adus pagube apreciabile cladirii, dar si unei mici parti a patrimoniului, asa încât expozitia a trebuit schimbata, aproape complet.

Muzeul Militar

Muzeu

Fondat la 18 decembrie 1923, Muzeul Militar National a devenit unul dintre cele mai importante institutii muzeale ale României. Inca din anul 1865, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, apar primele initiative de infiintare a unui muzeu militar, prin depozitarea la Arsenalul Armatei din Bucuresti a drapelelor, uniformelor si armelor iesite din dotare. In acest lacas, in 1893 se creaza Muzeul Artileriei, care devine in 1914 sectie a Muzeului National de Antichitati. Patrimoniul Muzeului Militar National cuprinde peste 1300000 repere, structurate in 42 de colectii. Cele mai importante sunt: uniforme romanesti si straine, arme albe si de foc, ordine si medalii, drapele si stindarde, aviatie si marina, geniu si transmisiuni, calesti si accesorii de calarie, fototeca si fond documentar.

Muzeul carpatilor rasariteni

Muzeu

Patrimoniul muzeului este format în principal din cercetari proprii efectuate pe teritoriul judetelor Covasna si Harghita, precum si din achizitii si donatii. În prezent în registru de inventar apar 15.000 obiecte. Patrimoniul arheologic cuprinde vestigii preistorice, dacice, romane si post-romane. Patrimoniul etnografic este format din doua constructii taranesti, numeroase piese de port traditional, mobilier, unelte si ustensile traditionale. Patrimoniul istorico-memorialistic cuprinde casa natala a scriitorului Romulus Cioflec, unde este amenajata Casa memoriala "Romulus Cioflec" si cladirea primei scoli românesti din Sfântul Gheorghe (1799), precum si obiecte si documente privind istoria si cultura româneasca pe teritoriul judetelor Harghita si Covasna.