Manastiri din Romania

Manastirea Tet

Manastire

Manastirea Tet din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia isi are inceputurile in anul 1952, cand Parintele Ghenadie Marciu, calugarit de catre Arsenie Boca, incepe sa ridice o Biserica in Poiana de la Tetu. Schitul a fost parasit, din motive politice, fiind reinfiintat in 1990, de catre Parintele Sofronie Boboia.

Manastirea Bixad

Manastire

Primul asezamant monahal aici a fost ctitorit in 1695 de arhimandritul Isaia. In locul acestui asezamant s-a zidit in 1771 actuala biserica de piatra.
Potrivit unei vechi traditii aici au loc mari pelerinaje din tot nord vestul Transilvaniei la urmatoare sarbatori: Adormirea Maicii Domnului (15 aug), Nasterea Maicii Domnului (8 sep), Taierea Capului Sf.Ioan Botezatorul (29 aug), si de Ziua Crucii (14 sep)

Manastirea Rohia

Manastire

Asezamantul a fost ctitorit de preotul Nicolae Gherman in anul 1924, in amintirea fiicei sale Ana, care a murit de mica. Biserica a fost construita cu ajutorul credinciosilor din Rohia.
Are un muzeu cu icoane pe sticla si lemn din secolele XVII-XX si o biblioteca cu peste 25000 volume.

Manastirea Moisei

Manastire

Dupa unii cercetatori asezamantul ar data din secolul al XIV-lea, iar dupa altii din secolul al XVIIlea. Documentar manastirea este amintita in anul 1637.
Actuala biserica de lemn a fost sfiintita in anul 1672 de mitropolitul Sava Brancovici.
Alaturi de bisericuta de lemn se afla si o biserica din zid, construita in anul 1911 in stil neoclasic si care a fost renovata in anul 1911

Manastirea Dragomiresti

Manastire

Manastirea Dragomiresti ca destinatie turistica de pe dtr.ro este un lacas de cult din Maramures. Manastirile din zona Maramuresului purtand datina si traditia locului in care aceasta biserica e localizata.

Manastirea Izbuc

Manastire

Numele Izbuc vine de la un izvor care se afla chiar in incinta manastirii si care izbucneste la anumite intervale. locul s-a numit in vechime "La Calugari", ceea ce atesta ca aici a fost o manastire.
Actualul asezamant a fost zidit intre anii 1928-1930. Dupa cel de-al doilea razboi mondial un grup de banditi a atacat lacasulo crezand ca aici sunt ascunde bogatii si au omorat aproape intreaga obste; un singur calugar a reusit sa fuga. In 1954 prin venirea ieromonahului Ioanichie Popescu, viata asezamantului se reia normal

Manastirea Bucovatul Vechi

Manastire

Asezamantul dateaza din 1483. Primul document care mentioneaza manastirea este un act dar de Alexandru II Mircea Voievod din anul 1517. In 1572 biserica este restaurata radical de marele ban Stefan si fiul sau Pirvu.

Manastirea Jitianu

Manastire

Dupa traditie prima biserica a fost cladita de Mircea cel Batran, in amintirea celor cazuti in luptele de la Rovine. In cursul veacurilor asezamantul a fost restaurat de mai multe ori.

Manastirea Gura Motrului

Manastire

Dupa traditie Sf Nicodim a ridicat aici un schit in secolul al XIV-lea
Primul ctitor a fost harvan, mare logofat al lui Neagoe Basarab, intre annii 1512-1521. Aceasta biserica a fost daramata de Preda Brancoveanu, vornic al lui Matei Basarab; el a cladit=o pe cea care exista si astazi, in anul 1653. Biserica este in forma de cruce, pictura este din vremea lui Constantin Brancoveanu

Manastirea Vodita

Manastire

A fost construita intre anii 1364-1370 de Sf Nicodim, cu cheltuiala voievodului Tarii romanesti Vladislav I. A fost refacuta de Radu cel Mare in jurul anului 1500 si apoi in 1689 de Cornea Brailoiu, dupa care a aramas in parasire.
S-a reinfiintat in 1990