Bazilici din Romania

Bazilica Argamum

Bazilica

Bazilica principala de aici este de forma rectangulara, despartita in trei nave, prin trei siruri de coloane. Zidurile erau construite din piatra imbinata cu mortar. Absida edificiului este semirotunda in interior si poligonala la exterior. Pe latura de sud a bazilicii, intr-o perioada mai tarzie, au fost adaugate trei incaperi si un baptisterium

Bazilica Tomis

Bazilica

Pe ruinele vechii cetati Tomis se ridica astazi orasul Constanta. In urma cercetarilor arheologice, au fost descoperite ruinele a sapte bazilici crestine.
Cea mai impunatoare dintre acestea este bazilica mare, situata in partea de vest a cetatii. Dimensiunile sale erau apreciabile: 48,10 m lungime si 23,45 m latime. Sub altarul ei se afla o cripta pentru pastrarea sfintelor moaste. Se crede ca bazilica mare de la Tomis a indeplinit in perioada secolelor V-VI functia de catedrala a cetatii.

Bazilica Tropaeum Traiani

Bazilica

Importanta crestina a acestui centru urban este confirmata si de ruinele celor sase bazilici descoperite pana in momentul de fata aici. Este vorba de cinci bazilici situate intre zidurile cetatii si de a sasea situata in afara lor, in cimitirul asezarii.

Bazilica Callatis

Bazilica

Cetatea Callatis era situata in partea de sud a litoralului romanesc al Marii Negre. Pe ruinele ei se ridica astazi orasul Mangalia. In perioada secolului al VI-lea, Callatis-ul a fost si sediul unui ierarh crestin. Pana in momentul de fata, nu se cunoaste decat numele unui singur episcop de Callatis. Este vorba de episcopul Stefan, amintit intr-o inscritie cioplita pe o cruce de calcar descoperita la Mangalia.

Bazilica Ibida

Bazilica

Bazilica de la Ibida este deosebita prin planul sau. Elementul de originalitate al acestui edificiu crestin antic il constituie existenta a trei altare, in partea sa de rasarit. Este singura bazilica de acest fel de pe teritoriul Romaniei.

Bazilica Axiopolis

Bazilica

In ceea priveste bazilica extramuros de la Axiopolis, o inscriptie incizata pe o placa de marmura ne ofera stirea potrivit careia, in interiorul ei erau pastrate sfintele moaste a trei mucenici locali: Chiril, Chindeas si Tasios.