Case din Romania

Casa Sfatului

Casa

Construita initial ca turn de veghe cladirea a fost transformata in Primarie pe masura ce orasul s-a dezvoltat In 23 decembrie 1420 se incheie un acord intre Adunarea Districtului Tara Barsei si breasla blanarilor privind construirea Casei Sfatului.

Casa Negustorilor

Casa

Cladirea este cunoscuta mai ales sub numele de Casa Negotului (astazi galeriile Corona). A constituit hala orasului Inca din secolul al XVI-lea fiind un loc in care erau depozitate si vandute numeroase marfuri, atelierele produse in ateliere care adesea se aflau in aceeasi cladire.

Casa Honterus

Casa

Situata in strada Nicolae Balcescu la numarul 40 casa a fost denumita astfel dupa umanistul Johaness Honterus (1498-1549). In aceasta casa s-a nascut in anul 1498 marele umanist sas Johannes Honterus.

Casa Cantacuzino

Casa

In satul Serbesti (com. Stefan cel Mare), in imediata apropiere a bisericii \"Sf. Gheorghe\", spre sud-est, se afla Casa Cantacuzino, conac boieresc ale carui inceputuri se leaga de numele unuia dintre primii Cantacuzini moldoveni, Iordache vistiernicul care, fiind înrudit cu Vasile Lupu prin Tudosca Doamna, vine la Serbesti cam prin 1630. Deoarece biserica a fost zidita de cumnatul stapanului de la Serbesti in 1637, este de presupus ca s-a construit aici o resedinta boiereasca inainte de aceasta data, probabil intre anii 1630-1637.

Casa Aristide Caradja

Casa

Aici a trait si a studiat timp de mai multi ani, mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial, cunoscutul entomolog Aristide Caradja (1861-1955), realizatorul unei colectii de lepidoptere de o mare valoare stiintifica, unica in lume, pe care a donat-o Muzeului \"Grigore Antipa\" din Bucuresti.

Casa vornicului Done

Casa

Casa dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind cumparata in 1825 de vornicul Grigore Done.

Aici s-a nascut, in 1912, dirijorul Sergiu Celibidache si aici functioneaza in prezent Scoala de Muzica \"Sergiu Celibidache\" din Roman.

Casa Menzilului Postei

Casa

O constructie dreptunghiulara cu incaperi mici si joase, cu un cerdac de lemn ce o flancheaza pe doua laturi. Probabil ca aceasta a fost cunoscuta la un moment dat sub denumirea de \"Hanul de la Valea Viei\", unde se schimbau caii iar oamenii se odihneau inainte de a-si continua calatoria.

Adresa: Stefan cel Mare nr. 64

Casa spiterului Iohann Brukner

Casa

In zona Complexului Episcopal se afla si Casa Iohann Simeon Brukner, ridicata inainte de anul 1818, cu o arhitectura in stil clasic si care a gazduit prima farmacie a orasului. Constructia se remarca prin etajul cu portic si fronton, dar mai ales prin ingenioasele solutii constructive care au permis amenajarea pivnitelor ca un prim nivel de locuire.

Casa Ivascu

Casa

Casa de lemn Ivascu, fiindca la ea ne referim, era facuta din barne fasonate peste care s-au aplicat ulterior straturi succesive de tencuiala. Temelia inalta, din piatra de rau fixata cu mortar, era executata cu multa atentie devenind astfel cel mai important element in estetica fatadei si a cladirii in ansamblu. Corpul asimetric al constructiei este fragmentat de un pridvor deschis, sustinut de 5 colonete de lemn si cu acoperamant propriu

Casa Hausschild

Casa

O alta relicva a vechiului oras se afla pe strada Stefan cel Mare la nr. 62. Aceasta este Casa Hausschild si a fost construitã la 1840. Desi poarta numele unui pictor ceh iar rezonanta denumirii genereazã închipuiri cu trimiteri directe la arhitectura baroca a Occidentului sau a Europei Centrale, monumentul etaleaza toate caracteristicile stilului popular atat de raspandit in zona montana a Moldovei.