Pesteri din Romania

Pestera Ratei

Pestera

Pestera Ursilor

Pestera

Pestera Muierilor

Pestera

Numele de Pestera Muierilor, asa cum au denumit-o vechii locuitori ai comunei Baia de Fier, provine din faptul ca, in timpuri stravechi, bantuite de razboaie pe cand barbatii plecau la lupta impotriva celor care le incalcau tara, femeile si copii se ascundeau in aceasta pestera, transformata in adapost bine aparat si nedescoperit de catre navalitori

Pestera lui Pahomie

Pestera

Este o pestera lunga de peste 9000 m avand galeria principala in cea mai mare parte orizontala din care se desprind mai multe culoare laterale in parte colmatate cu aluviuni. De-a lungul galeriei se disting trei sectoare. Primul sector incepe de la fosta resurgenta si pana la Culoarul Stalpului si incepe cu doua culoare laterale mici, mai important fiind cel din dreapta numit \"Culoarul liliecilor\". Galeria, electrificata, continua cu inaltimi de 2-8 m si latimi in jur de 10 m. Sunt frecvente prabusirile, scurgerile din tavan, hornurile; aici se deschid culoare secundare mici, dar destul de impodobite cu calcita.

Pestera de la Fata Apei

Pestera

Este asezata pe cursul mijlociu al v. Iadului în raza satului Remeti (com. Bulz) la baza unui perete calcaros (Peretele Cornilor). Are dimensiuni modeste (350 m) si un potential de atractivitate redus la scurgerile parietale ce caracterizeaza prima parte a pesterii si la sectorul activ unde domina formele de eroziune si coroziune (niveluri de eroziune, polite).

Pestera cu Apa de la Bulz

Pestera

Este vizitabila actualmente pe o distanta de 1170 m. Sectorul vizitabil este sarac in astfel de frumuseti, impresionind insa prin curgerea salbatica a raului subteran (insotit de cascade, marmite, meandre), prin sobrietate si grandoare.

Pestera Ungurului

Pestera

Resursele atractive ale pesterii, lunga de peste 500 m sunt cavernamentul grandios cu portalul inalt de 30 si lat de 20 m

Pestera Vantului

Pestera

Prezinta un potential turistic remarcabil cei aproape 50 km de galerii gazduind, dupa cum era de asteptat, aproape intreaga paleta de forme rezultate in urma proceselor fizice, chimice si tectonice.

Pestera Vadu-Crisului

Pestera

Este pestera cea mai importanta din defileu si este cunoscuta si prin cascada pe care o formeaza apele abia iesite din pestera, pravalindu-se in Crisul Repede. Are o lungime de 1510 m.

Pestera Ialomita

Pestera

Pestera Ialomita este situata in Valea Superioara a raului omonim, vale care reprezinta o treime din partea vestica a Bucegilor. Se afla la 1660 m altitudine in Muntele Batrana. Gura pesterii, in forma de semielipsa, se deschide pe o terasa orizontala, situata la 18 m deasupra fundului vaii.