Sinagoga din Romania

Sinagoga de pe strada portii

Sinagoga

Reprezinta templul comunitatii evreilor din Brasov, incepand cu anul 1901 cand a fost inaugurat. Sinagoga are planul unei bazilici cu trei nave, este realizata in stilul asa numit spaniol cu elemente decorative gotice (rozasa, ancadramentele ferestrelor si portilor) si romanice.

Sinagoga de pe strada Castelului

Sinagoga

A fost ridicata din cauza cresterii numarului de adepti ai cultului mozaic in Brasov. Sinagoga este decorata in exterior cu motive vegetale si pe fronton, deasupra portalului de la intrare are pictati doi sfincsi. Aceasta este un exemplu rar de pictura figurativa pentru ca reprezentarea figurilor umane si animale este interzisa in cultul mozaic inca de pe timpul lui Moise (porunca a II-a).

Sinagoga de lemn

Sinagoga

Actuala constructie s-a ridicat pe locul alteia mai vechi, in baza hrisovului din 19 iulie 1766 semnat de voievodul Grigore III Ghica. Vechea sinagoga a fost de piatra, dar de la inceputul secolului al XVIII-lea nu s-a mai ingaduit decat ridicarea unor sinagogi de lemn, ceea ce explica si materialul folosit la construirea acestui monument.

Sinagoga din Cetate

Sinagoga

Ridicata intre anii 1863-1865 dupa proiectul arhitectului vienez Ignatz Schuhmann, cladirea apartine unui stil eclectic, ce evoca prin aluziile la stilul maur, vechea comunitate a evreilor spanioli.

Sinagoga Neologa

Sinagoga

Este primul lacas de cult in stil eclectic din oras aflat pe strada Independentei
Piatra de temelie a fost pusa in 9 apr 1877, iar lucrarea a fost terminata in data de 24 sep 1877, fiind proiectata de Busch David si construita de Rimanoczy kalman senior.

Sinagoga Ortodoxa

Sinagoga

Construita in 1890 de ing Knapp ferenc, dupa proiectul arhitectului Bach Nandor. fatada principala este foarte decorativa pe ea regasindu-se toate elementele specifice artei maure. In arhitectura si decoratiile interioare domina de asemenea, elementele inspirate din arta maura. De mentionat ca aceasta sinagoga seamana mult cu cele de la Satu-Mare si Dej

Strada Mihai Vitazu

Sinagoga Neologa

Sinagoga

Aceasta cladire, cunoscuta sub numele de Templul Memorial al Deportatilor, a fost construita dupa proiectele arhitectului Hegner Izidor. Cladirea a fost inaugurata la 4 septembrie 1887. Devastata de legionari in ziua de 13 septembrie 1927, a fost reparata cu ajutorul statului. In septembrie 1944, dupa deportarea evreilor in lagarele naziste, sinagoga a suferit grave avarii datorate unor explozii. A fost restaurata cu sprijinul comunitatilor evreiesti din Romania in anul 1951.