Turn din Romania

Turnul Sfatului

Turn

a avut, de-a lungul vremii, diverse destinatii: mai intai, turn de aparare (dovada sta ghiuleaua fixata in perete), apoi magazie de cereale si, in urma, muzeu de stiinte naturale. Din turn batea odinioara vechiul ceas al cetatii, vestind stingerea si inceputul veghii de noapte. Paznicii, invaluiti in mantii, se strecurau pe strazile pustii ale orasului, luminandu-si calea cu felinarele lor palide. Doar sulitele, halebardele si coifurile strapungeau noaptea.

Turnul Spart

Turn

Turnul Scarilor

Turn

Turnul Scarilor se ridica pe fundatiile celui mai vechi element pastrat din incinta de fortificatii din jurul bisericii existente aici la sfarsitul secolului al XII-lea - inceputul secolului al XIII-lea. Elevatia actuala este total modificata prin refacerile din anii 1542 si 1862 - 1863; se prezinta sub forma unei constructii masive din caramida, cu un singur etaj, avand la primul nivel o trecere boltita.

Adresa : Piata Huet Nr. 3

Turnul Scarii Aurarilor

Turn

In prezent, se constituie in corpul B al casei de la aceeasi adresa. Este o constructie de plan rectangular dezvoltata pe inaltimea a doua etaje, cu un acoperis mansardat in doua trepte. La nivelul parterului, turnul este strapuns de o trecere boltita în cruce, prin care se ajunge la scarile ce duc in Piata Aurarilor.

Adresa Piata Mica Nr. 24

Turnul Portii Chisnadie

Turn

In prezent, turnul pastreaza un aspect sobru, foarte apropiat de cel initial. Are forma unei prisme de plan dreptunghiular ce se inalta pe doua etaje. Deschiderile dreptunghiulare de la nivelul primului etaj sunt desigur de provenienta mai recenta, dar meterezele inguste pastrate pe toate fatadele turnului apartin perioadei initiale de constructie.

Adresa: Str Alexandru Odobescu

Turnul Dulgherilor

Turn

Este o constructie care la baza prezinta o forma circulara, delimitata de portiunea urmatoare printr-o cornisa pronuntata. De la acest nivel, turnul capata forma unei prisme octogonale, incheiata in partea superioara prin clasica portiune iesita in afara, sustinuta de console cu guri de pacura intre arce. In ceea ce priveste datarea turnului, ea este posibila pe baza elementelor stilistice si formale doar cu o mare aproximatie, deoarece astfel de forme se intalnesc pe parcursul mai multor decenii.

Adresa: Parcul Tineretului

Turnul Olarilor

Turn

Este considerat de multi cercetatori ca fiind de provenienta mai recenta, de pe la mijlocul secolului al XVI-lea. Insa, avand in vedere planul dreptunghiular al turnului la baza, plan pastrat la proportii mai reduse si la nivelul superior, precum, si pozitia fata de zid, ne vine destul de greu sa acceptam aceasta opinie.

Adresa: Parcul Tineretului

Turnul Archebuzierilor

Turn

Este cel mai sudic dintre cele trei turnuri. Forma sa actuala este a unei prisme ortogonale cu partea superioara iesita in afara, sprijinita, la fel ca majoritatea turnurilor sibiene, pe console in ale caror arce de legatura sunt prevazute guri de aruncare.

Adresa: PiataTineretului

Turnul Pielarilor

Turn

Adresa: Str. Zidului

Turnul Pulberariei

Turn

Adresa: Str. Ocnei, in curtea liceului Independenta