Turn din Romania

Turnul Negru

Turn

Aceasta constructie a aparut odata cu ridicarea zidurilor de aparare a orasului in secolul 14. Zidaria turnului are o inaltime de peste 10 metri. Accesul se facea pe o poarta situata la 2 metri inaltime fata de baza. Legatura intre fortificatiile orasului si turn se realiza printr-un pod mobil. Acoperit initial cu un acoperis in forma de piramida, Turnul Negru a fost lovit de un traznet in 23 iulie 1559. De aici vine si numele sau.

Turnul Alb

Turn

Turnul Alb tine de fortificatiile exterioare ale Brasovului medieval fiind situat pe un bot de stanca al dealului Warthe. Turnul Alb are un plan de semicerc inchis, avand partea rotunda indreptata spre deal, inalta de 18 m, iar partea sudica spre oras, inalta de 20 m. In interiorul Turnului Alb existau cinci nivele de galerii de lemn pentru aparatori si paznici.

Turnul lui Stefan cel Mare

Turn

Cunoscut mai mult sub denumirea de Turnul lui Stefan cel Mare, turnul-clopotnita este amplasat la nord-vest de biserica "Sf. Ioan" si face parte, impreuna cu aceasta, din complexul arhitectural "Curtea Domneasca". El s-a pastrat destul de bine, fara modificari importante care ss-l indeparteze de forma sa initiala. Mult mai elegant, mai bine proportionat si mai bogat in detalii valoroase de arhitectura fata de cel ridicat de Stefan cel Mare la Manastirea Bistrisa sau la Botosani, turnul din Piatra-Neamt a fost construit la un an dupa sfintirea bisericii, fapt consemnat in pisania de pe zidul estic.

Castelul de apa

Turn

Turnul Croitorilor

Turn

Turnul Croitorilor, situat pe latura sudică a incintei, este tot un turn de flancare deosebindu-se de cel al Funarilor prin forma mai alungita a gurilor de aruncare si prin lipsa ferestrelor de tragere de deasupra acestora.

Turnul a fost incorporat, partial, in edificiul primariei vechi, reconstruit dupa 1583 cu fonduri cedate orasului de catre principele Stefan Bathory.

Trei dintre incaperile sale au fost folosite, in cursul evului mediu, drept inchisoare.

Turnul Mariei

Turn

Turnul Mariei se detaseaza de celelalte turnuri prin silueta eleganta si prin crenelurile sale.

Constructia este simpla, avand un parter ridicat peste o pivnita.

Incaperea, pe care o consideram astazi ca fiind parter, este boltita semicilindric si are interiorul acoperit cu fresce databile la inceputul sec. al XVI-lea.

Se considera ca incaperea a servit drept capela pentru slujbele celor morti in timpul epidemiilor.
Si in incaperea de la primul etaj au existat picturi, un fragment al "Rastignirii pe cruce" fiind inca vizibil.

Turnul Funarilor

Turn

Turnul Funarilor (dupa numele breslei care-l apara) se remarca prin sobrietate, eleganta si proportionalitate. Ultimul nivel al turnului este prevazut cu o serie de guri de aruncare plasate deasupra unor console în relief. Deasupra gurilor de aruncare exista goluri de tragere. in sec. al XIX-lea turnul devine "turn al slaninii" unde comunitatea saseasca isi depozita slanina afumata. In ultimii ani, in turn a fost depozitata arhiva Bis. Ev. "Sf. Margareta".

Turnul Clopotelor

Turn

Turnul Clopotelor este situat pe latura de vest a fortificatiei avand, la data ridicarii sale rolul de turn de poarta.
Este o constructie prismatica cu un acoperis inalt, piramidal. Ultimul etaj este format dintr-o galerie exterioara din lemn, in interiorul careia sunt plasate clopotele bisericii.
Luand in consideratie materialul de constructie precum si pozitia lui fata de zidul de incinta, turnul a fost datat la inceputul sec. al XV-lea.

Turnul Dogarilor

Turn

Zidurile vechii cetati a Bistritei si Turnul dogarilor - unul din bastioanele de aparare ale orasului

Turnul Tabacarilor

Turn

este unul dintre cele mai vechi turnuri,o prisma patrata de dimensiuni mici avand acoperisul intr-o singura apa cu inclinarea spre interiorul cetatii. Acestui turn ii fusese alipit in anul 1631 noul TURN al BARBIERILOR distrus mai tarziu,ale carui urme se mai pot vedea pe tencuiala zidurilor invecinate.