Case Memoriale din Romania

Casa Memoriala Constantin Baraschi

Casa Memoriala

Este realizata în stilul artei taranesti în sec. XIX. Pe peretele casei se afla o placa memoriala care aminteste ca aici s-a nascut si a creat sculptorul Constantin Baraschi (1902-1966).

Casa Memoriala George Toparceanu

Casa Memoriala

Aici s-a nascut poetul George Toparceanu. În prezent adaposteste o expozitie memoriala, cuprinzând exponate legate de viata si activitatea poetului (o parte a bibliotecii personale, scrisori adresate familiei si prietenilor, manuscrise, fotografii, arme de vânatoare, bastoane, gemant

Casa Memoriala George Stefanescu

Casa Memoriala

Monument de arhitectura laica. Casa a fost construita în anul 1873. Aici a locuit compozitorul George atefanescu (1843-1925), întemeietorul reprezentatiilor de opera în limba româna si fondatorul unor societati lirice premergatoare Operei Romane.

Casa Memoriala Dinu Lipatti

Casa Memoriala

Casa a apartinut compozitorului de renume mondial Dinu Lipatti. Are o placa comemorativa.

Casa Memoriala Iancu Jianu

Casa Memoriala

Casa haiducului, restaurata dupa planurile arhitectului R. Mariani, a devenit "Casa memoriala Iancu Jianu", unul dintre punctele muzeistice de atractie din Caracal. Inaugurarea ei s-a facut la 29 septembrie 1959, iar primul vizitator a fost un stranepot al haiducului din ramura Jienilor de la Falcoi, pe nume Petrescu Stelian. Sunt expuse aici carti cu insemnari marginale, documente, stampe, tablouri, arme si alte obiecte care au apartinut haiducului, astrându-i vie amintirea.

Casa Memoriala Nicolae Titulescu

Casa Memoriala

In perioada anilor 1907-1941, Casa Titulescu a servit ca loc de odihna si recreere pentru familia Titulescu. Sediul administrativ al mosiei se afla într-o cladire construita alaturi de catre mama lui N. Titulescu in 1899. Dupa 1940(pâna in 1949) casa Titulescu a fost in administrarea Academiei Romane, care, conform vointei testamentare a lui Nicolae Titulescu, a infiintat intre 1945 si 1949 o biblioteca sateasca si o scoala populara.
In 1949 casa a intrat in posesia mai multor institutii. Astazi, Casa Titulescu este Muzeul Memorial Nicolae Titulescu.

Casa Memoriala Gala Galaction

Casa Memoriala

Asezata intr-un cartier din nordul orasului, pe strada care astazi poarta numele scriitorului (fosta Mihail Cornea), casa a fost construita in anul 1912, familia acestuia (parintii si cele patru fiice) mutandu-se trei ani mai tarziu, cum consemneaza si placa memoriala plantata pe frontispiciul cladirii. Casa se aliniaza arhitectonic celor din zona, scriitorul - niciodata instarit - reusind aceasta performanta in urma publicarii Bisericutei din razoare.

Casa Memoriala Simion Barnutiu

Casa Memoriala

Cu biblioteca si muzeul amenajat aici, este un obiectiv turistic reprezentativ pentru comuna.

Casa Memoriala Iuliu Maniu

Casa Memoriala

Aici s-a nascut marele patriot, barbat de stat si luptator intransigent pentru intregirea neamului si democratiei
1873-1953

Casa Memorială Liviu Rebreanu

Casa Memoriala

In casa memoriala "Liviu Rebreanu" de la Stefanesti in Arges este locul in care autorul Liviu Rebreanu a locuit si a scris romanele Rascoala, Jarul, Amandoi si Guerilla.