Case Memoriale din Romania

Casa Memoriala Dr. Vasile Lucaciu

Casa Memoriala

Prezinta documente si obiecte evocand viata si activitatea memorandistului transilvanean Vasile Lucaciu (1852 - 1922).

Casa Memoriala Nicu Enea

Casa Memoriala

Casa in care a trait si a lucrat pictorul Nicu Enea (1897 - 1960), construita la inceputul secolului al XX-lea, a fost donata de sotia acestuia pentru a deveni muzeu. Colectia cuprinde obiecte personale, fotografii, corespondenta, 60 de lucrari de pictura si grafica semnate de Nicu Enea. Expozitia prezinta o parte importanta a operei pictorului bacauan, elev al lui Camil Ressu, precum si ale pictorilor Jean Al. Steriadi, Nicolae Tonitza si altii.

Casa Memoriala Marin Preda

Casa Memoriala

Casa în care s-a nascut si trait scriitorul Marin Preda. Placa comemorativa.

Casa Memoriala Zaharia Stancu

Casa Memoriala

Casa memoriala „Zaharia Stancu. Placa comemorativa.

Casa Memoriala Andrei Muresan

Casa Memoriala

Adresa: str. Andrei Muresan

Casa Memoriala ND Cocea

Casa Memoriala

Pe strada Cuza Voda, numarul 10, si-a gasit adapost dupa primul razboi mondial scriitorul si publicistul N.D.Cocea, luptator neobosit pentru idealurile de libertate si progres ale poporului. A reusit sa activeze organismele locale ale proletariatului si sa tina consfatuiri restranse, in care isi expunea comentariile asupra evenimentelor politice

Casa Memoriala Chendi

Casa Memoriala

Ilarie Chendi a locuit in 1890 pe strada N.Balcescu la numarul3. A fost unul din colaboratorii activi a revistei �Semanatorul�, ce aparea la Bucuresti. Criticul judicios si incisiv a terminat liceul german din Sighisoara si localnicii l-au imortalizat printr-un bust si o placa comemorativa asezata pe casa in care a locuit.

Casa Memoriala Boiu

Casa Memoriala

Zaharia Boiu a fost primul absolvent roman al liceului german din oras. Orator de seama, om de larga cultura, a dat mare atentie scolii. Casa memoriala se afla langa Spitalul Municipal.

Casa Memoriala Panait Istrati

Casa Memoriala

A fost infiintata cu prilejul centenarului scriitorului Panait Istrati (1884 - 1935), nascut in Braila. Se afla intr-o cladire construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, cu destinatie administrativa (Casa Gradinarului). Expozitia prezinta publicului manuscrise, obiecte personale, piese de mobilier, carti cu autograf, editii rare, editii princeps, fotografii-document, obiecte care au fost cumparate in cea mai mare parte de la ultima sotie a scriitorului Panait Istrati, Margareta Istrati.

Casa Memoriala CI Parhon

Casa Memoriala

Casa natala a savantului de renume mondial C. I. Parhon.