Curte din Romania

Curtea Domneasca

Curte

Situata pe un mic platou ce domina centrul orasului, Curtea Domneascã de la Piatra este amintita prima data intr-un document emis la 20 aprilie 1491, cand Stefan cel Mare face danie Manastirii Tazlau trei sate \"Zanestii, Stolnicii si Faurii pe Bistrita, mai jos de gura Cracaului / ... / care au fost din ocolul curtilor noastre de la Piatra\". Se pare ca totusi ea este anterioara acestei date, deoarece intr-un act din 7 mai 1475, hotarul ocolului sau este deja stabilit si, tinand cont ca unul dintre satele ocolului este daruit inca din 5 februarie 1468, putem considera ca inceputurile Curtii Domnesti de la Piatra se situeaza intre anii 1468 si 1475.

Curtea Domneasca Suceava

Curte

Se afla amplasata in perimetrul vechiului oras medieval, in zona \"Sipote\".
Primele constructii, o casa domneasca din lemn prevazuta cu pivnita, au fost realizate in timpul lui Petru I Musat.

Curtea Domneasca

Curte

Complexul muzeal Curtea Domneasca, ctitorita de Mircea cel Batran si amplificata de ceilalti domnitori cuprinde: Biserica Domneasca (sec. XVI, ctitoria lui Petru Cercel), ruinele Palatului Domnesc (sec. XIV), capela bisericii (sec. XV), s.a.

Curtea Constantin Balaceanu

Curte

Ceea ce astazi poarta numele de "Curtea Balacenilor" sunt ruinele unei resedinte boieresti de mari dimensiuni, pe masura ambitiei voievodale a ctitorului, aga Constantin Balaceanu, ginerele lui Serban Cantacuzino. Ansamblul este format din fostul paraclis, devenit biserica de mir a satului, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", iar la aproximativ 100 m distanta, pe cealalta parte a actualei sosele nationale se afla ceea ce a mai ramas din pivnitele impozantei case. Biserica, pe plan dreptunghiular, cu absida altarului poligonala si decrosata, domina si azi peisajul satului cu turla ei octogonala si masiva.

Curtea Tatarasti

Curte

Ruinele unei curti boieresti din sec. XVIII