Han din Romania

Hanul Serbesti

Han

Chiar in stanga drumului judetean ce duce la Razboieni, in centrul unuia dintre cele mai vechi sate din aceasta zona, se ridica - insingurate si misterioase - Ruinele Hanului de la Serbesti, vestigii masive din piatra nefasonata ce se risipesc odata cu trecerea anilor.

Nu se cunoaste anul zidirii ratesului de la Serbesti, dar prin traditie el este plasat in timpul domniei lui Vasile Lupu, care ar fi stabilit aici loc de popas pentru harabalele negustorilor si pentru olacari.

Hanul Ancutei

Han

Locul de intalnire al atator eroi sadovenieni nu s-a aflat de la inceput in afara satului, asa cum este astazi. ... Acel han - povesteste unul dintre eroii istorisirilor lui Mihail Sadoveanu - ... nu departe de locul unde a fost un sat Negoiesti, se cheama in zilele noastre Hanu-Ancuţei si oamenii care se duc la Targul Iesului ori la Roman fac acolo popas mare.

Hanul de la Carligi

Han

Edificiul - ridicat probabil in a doua jumatate a secolului al XVII-lea sau la inceputul veacului urmator - este de mai mici dimensiuni si s-a pastrat intr-o buna stare de conservare, servind ca loc de popas pentru calatorii aflati in drum spre Iasi, spre Suceava sau spre Targul Pietrei.

Privit din exterior, hanul pare o construcþie banalã, cu un balcon închis ºi o tindã joasã unde se aflã intrarea în beci. Abia interioarele, prin masivitatea ºi dispunerea lor, trãdeazã rostul ºi frumuseþea acestei construcþii.

Hanul Domnesc Suceava

Han

ste una dintre cele mai vechi constructii civile din oras si a fost ridicat in secolul XV-XVI, intr-o zona a orasului medieval unde erau situate atelierele mestesugaresti, pe locul unei constructii mai vechi.

Hanul de la Gura Orbicului

Han

Hanul de la Gura Orbicului; - Monument istoric si de arhitectura laica. Constructie din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea de tip rates (han postal fortificat - se numara printre cele mai bine pastrate hanuri moldovenesti), realizat din caramida. A jucat un rol important pe drumul comercial de pe V. Bistritei. Aici poposeau carele ardelenesti si moldovenesti încarcate cu marfuri.