Catedrale din Romania

Catedrala Ortodoxa

Catedrala

A fost ridicata pe locul unei biserici grecesti din in 1778 care pana atunci servea drept catedrala episcopala.
Biserica a fost refacuta dupa planurile arhitectilor Virgil Nagy si Iosif Kammer care s-au inspirat dupa Biserica Sf. Sofia din Constantinopol. Lucrarile au inceput in 1902 si au continuat pana in 1904 sub conducerea arhitectului sef al Sibiului Iosif Schussnig.

Catedrala Arhiescopala

Catedrala

Planurile de constructii apartin renumitului arhitect Ion Mincu (1852-1912), apreciat in mod deosebit si considerat creatorul unui stil inspirat din traditia romaneasca a secolelor XVII si XVIII. Pana in anul 1925 a servit drept biserica parohiala, iar intre anii 1925 – 1950 a fost folosita ca biserica episcopala a fostei episcopii a Tomisului.

Catedrala Mitropolitana

Catedrala

Terenul pe care se inalta acest edificiu, a fost mlastinos si in vederea realizarii fundatiei sale, placa de beton, in grosime de citiva metri, a fost turnata avind ca suport 1186 de piloti. Constructia are o lungime de 63 de metri, o latime de 32 de metri, iar turnul principal se inalta la 83, 7 metri, arhitectura sa fiind o combinatie reusita intre stilul bizantin, elemente decorative asemanatoare cu cele ale moscheii Sfinta Sofia din Constantinopole (azi Istambul) si elemente caracteristice bisericilor moldovenesti(Sfintul Gheorghe din Harlau), acoperisurile turnurilor fiind acoperite cu placi ceramice colorate; treptele, soclul edificiului, coloanele pilonii si elementele decorative de la usi si ferestre sint cioplite din piatra naturala provenind de la Banpotoc.

Catedrala catolica din Baia

Catedrala

Ruinele catedralei sugereaza forma pe care aceasta o avea. Biserica a carei descriere ne-a lasat-o calugarul Bandini, calator in Moldova in 1646 - 1647, a fost o constructie de piatra bruta, asemanatoare cu cele transilvanene ridicate in aceeasi epoca in targurile mai mici.

Catedrala romano-catolica

Catedrala

Arhitectul vienez Franz Anton Hilleberandth, care in 1750 a venit s-a deplasat la Oradea si a semnat contractul de proiectare. Sapaturile fundatiei au inceput in anul 1751, iar piatra de temelie a fost pusa la 1 mai 1752. Din acest an nu se mai pomeneste de numele lui Hillebrandth, dar apare italianull Giovanni Battista Ricca, care a refacut complet proiectul catedralei. Pentru realizarea edificiului Ricca preia planul celebrei biserici a iezuitilor din Romna, opera arhitectului Vignola

Catedrala greco-catolica

Catedrala

Terenul a fost cumparat in 1739 de episcopul catolic Nicolaus Csaky pentru a ridica un lacas de cult pentru greco-catolici. Episcopul unit cu Roma, Igna Darabant, a fost cel care a demolat acest mic lacas, si in anul 1800 apus piatra de temelie a noii biserici.
In anul 1803 se inalta turnul, iar episcopul Samuil Vulcan termina constructia si inzestrarea bisericii. Petre Dejeu sustine ca biserica era terminata in 1806, insa in 1808 un calugar strain n-a vazut decat turnul bisericii. Probabil a avut dreptate Otto Hugel, care sustine ca ridicarea bisericii a durat timp de zene ani si a fost sfiintita in 1812

In zilele noastrea este Biserica ortodoxa Sf Ierarh Nicolae.
Piata Unirii

Catedrala Mitropolitana

Catedrala

Dupa afirmatiile mai multor istorici, biserica l-a avut drept ctitor pe banul Barbu Brancoveanu, care avea ca proprietate mosia si localitatea Craiova, inainte de anul 1500.

Catedrala Episcopala Rm Valcea

Catedrala

A fost zidita in anii 1850-1856 de Sf Calinic de la Cernica. In trecutul mai indepartat, locul acesta a mai adapostit alte doua biserici -catedrale. Prima, zidita intre 1576-1586 a durat pana in 1735, cand a fost folosita ca bastionde aparare de austrieci in lupte cu turcii. Acestia din urma au daramat-o pana la temelii, razbunand pierderile mari ce le-au avut aici.
Stabilindu-se linistea in tara Episcop Climent zideste intre 1739-1749 o noua biserica, dar o suta de ani mai tarziu, un incendiu naprasnic distruge o mare parte din Rm Valcea, inclusiv catedrala.
Actuala biserica zidita de Sf Calinic, incepand din 1949 este Catedrala Eparhiei Rimnicului

Catedrala Ortodoxa Romana

Catedrala

Vechea catedrala episcopala situata in apropierea Muresului , unde astazi se afla Liceul ioan Slavici a fost demolata in 1857.
Prin purtarea de grija a Episcopului Procopie Ivaciocovici, actuala catedrala s-a construit intre 1862 si 1865, dupa planul arhitectului Antoniu Czigler. La inaltarea ei si-au adus contributia credinciosi orodocsi romani din orasul Arad, precum si din intreaga eparhie a Episcopiei Aradului. Sfintirea ei a avult loc la 17 sep 1865

Catedrala Episcopala Caransebes

Catedrala

In 1449, oamenii cultivati, fruntasii Carasebesului si negustorii au hotarat zidirea unei biserici. Se crede ca a fost folosita ca biserica de mr, dar si ca manastire, caci pe malul opus al Ierugii a existat in secolul al XVI-lea o manastire pentru calugari. In 1738, preotul Ioan Popescu spune ca biserica ar fi fost stricata de turci, a fost sfintita din nou in 1796.