Cetati din Romania

Cetatea Bran

Cetate

Cetatea Bran, aflata dincolo de trecatoare, spre Ardeal a fost ridicata de cavalerul teuton german Dietrich, dupa 1212. Facuta la inceput din lemn, ea este inlocuita de sasi prin una de piatra, zidita pe la 1377 sub domnia regelui Ludovic. Pe la sfarsitul secolului al-XV-lea regele Vladislav o vinde brasovenilor, pentru 1000 de florini cu tot tinutul inconjurator. Orasul Brasov, a infiintat acolo o vama.
Refacuta in anul 1608 cetatea Bran ramane a orasului Brasov pana la 1878 cand statul austro-ungar o transforma pentru scopuri militare retezandu-i turnurile.
Orasul Brasov, a daruit aceasta cetate reginei Maria, ca resedinta de vara. In curtea interioara a castelului este o fantana adanca de 58 de m sapata in stanca, ce a servit de-a lungul veacurilor ca adapost.

Cetatea Harman

Cetate

Biserica-cetate din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XII-lea. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala - asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer fiind inalt de 12 metri si intarit cu sapte puternice turnuri de aparare, unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor. In anul 1552 voievodul Moldovei a asediat cetatea Harman fara succes.

Cetatea Prejmer

Cetate

Biserica a fost construita de in plan de cruce greaca in secolul al XIII-lea. In jurul acesteia a fost construita o cetate taraneasca pentru aparare comunitatii sasesti. Fiind situata in estul Transilvaniei, cetatea trebuia sa apere pasul Buzaului, a fost atacata de 50 de ori nefiind cucerita niciodata de turci. Zidurile cetatii dateaza din perioada primei invazii turcesti, 1425-1505. Zidurile au 12 m inaltime. In totalitate sunt 272 camere care sunt aranjate asimetric pe 4 nivele

Cetatea Batca Doamnei

Cetate

La 4 km de centrul orasului Piatra-Neamt, spre apus, dincolo de Schitul si cartierul Doamna, pe o prelungire nordica a muntelui eponim, se inalta ca o straja a lacului de acumulare construit prin amenajarea hidroelectrica a vaii Bistritei, Batca Doamnei. Este o inaltime izolata (457 m.), smulsa din lantul muntos, cu pante prapastioase spre apa, accesibila doar dinspre sud, unde un drum modernizat inainteaza pana la poalele stancoase. De aici, un drum improvizat urca lin pana pe creasta, unde s-au descoperit ruinele Cetatii Dacice de pe Batca Doamnei, una dintre cele mai interesante si mai comentate fortificatii antice din Moldova.

Cetatea Neamt

Cetate

Cetatea Neamt (sau a Neamtului) face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Aparitia si existenta sa sunt strans legate de istoria locului, a carei vechime coboara cu mai bine de sapte milenii in negura timpului.

Cetatea Noua a Romanului

Cetate

Construita probabil in 1466, cand Stefan cel Mare se straduia sa creeze puncte de rezistenta si in partea sudica a tarii, Cetatea Noua de la Gadinti era alcatuita dintr-un nucleu de ziduri, inconjurat de un sant de aparare pavat cu lespezi de piatra. Terenul nisipos si deci instabil, a obligat la amenajarea unui pat din barne de stejar, peste care s-au turnat temeliile constructiilor de piatra. Nucleul fortificat cuprindea aproximativ sapte turnuri circulare, legate prin ziduri si dispuse in limitele unui plan stelat.

Cetatea Musatina

Cetate

Construita probabil de catre Petru I Musat (1375-1391) spre sfarsitul domniei sale, cetatea de la Roman trebuia ss consolideze stapanirea asupra \"Tarii de Jos\" si sa extinda autoritatea statului feudal independent Moldova \"de la munte pana la mare\", asigurand - totodata - securitatea comertului pe vaile Siretului si Moldovei

Cetatea Aegyssus

Cetate

Cetatea de la Agrisu Mare

Cetate

Cetatea a fost construita de catre Andrei Kolcsei, comite de Zarand si Bekes, dupa ce a primit domeniul la anul 1356, pana la 1375. La moartea fara urmasi a fiului sau, Ladislau de Agrisu, in anul 1406, regele a donat-o impreuna cu satele apartinatoare, lui Andrei Tetenyi, stramosul familiei Kapi. Acelasi rege, Sigismund de Luxemburg, a schimbat-o inapoi la 1409, an dupa care cetatea nu mai este mentionata.

Cetatea Capalnas

Cetate

Datele care ne stau la îndemână pentru un plus de aprecieri, sunt nedrept de puţine. ÃŽn mod teoretic, apartenenţa la perioada medievală este pe deplin posibilă. Prezenţa unei cetăţi de lemn, încă în plin secol al XV-lea, este de asemenea, o posibilitate la care am atras atenţia.